motherboards
Arctic
Arctic Cooling Products
Results 1 to 16 of 16

Thread: Setting up RAID0, Windows Vista x64

  1. #1
    Regular Member

    Status
    criss_glitch666 is offline

    Last Online
    09-03-2015 @ 23:28
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1,777
    Thanks
    275
    Thanked 112 Times in 95 Posts
    Points: 13,054, Level: 34
    Points: 13,054, Level: 34
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 296
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 296
    Overall activity: 14.0%
    Overall activity: 14.0%

    Default Setting up RAID0, Windows Vista x64

    I have two Seagate Barracuda drives and want to put them in RAID0. I've been reading the steps, and is it required during the windows install to install the RAID driver? If I don't install this driver, will RAID not work? This is the only part I'm stuck on.
    Last edited by criss_glitch666; 08-05-2011 at 22:17.

  2. #2
    OC Jedi Padawan

    Status
    smduff is offline

    Last Online
    06-02-2016 @ 22:51
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    British Columbia, Canada
    Posts
    2,372
    CPU: AMD Phenom II X6 1055T@4GHz
    M/B: ASUS Crosshair V Formula
    RAM: 4 Gigs Mushkin 1600MHz
    GPU: VisionTek AMD Radeon 6970
    • smduff's Full Spec's
      • Case:
      • Danger Den Tower 21 Black Series
      • PSU:
      • Sentey GOLD 1000W
      • Cooling:
      • Custom Water- EK Supreme HF EK X360 Rad DD 5970 Block MCP655 6X Ultra Kaze 3000rpm 133.4cfm
      • Monitor:
      • LG Flatron 19"
      • OS:
      • Windows 7 Ultimate 64bit
    Thanks
    109
    Thanked 518 Times in 476 Posts
    Points: 17,345, Level: 40
    Points: 17,345, Level: 40
    Level completed: 12%,
    Points required for next Level: 705
    Level completed: 12%, Points required for next Level: 705
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    Vista has the driver already

  3. The following user thanks smduff For this above post:

    criss_glitch666 (25-03-2011)

  4. #3
    Banned

    Status
    Drdeath is offline

    Last Online
    02-07-2013 @ 01:04
    Join Date
    May 2010
    Location
    Chicago Burbs
    Posts
    8,549
    CPU: Intel Core i7 3930K @ 5GHz
    M/B: ASROCK X79 Extreme 6
    RAM: 16G G.Skill Trident 2400MHz
    GPU: 2 x Radeon 2G 7970 Liquid cooled
    • Drdeath's Full Spec's
      • Case:
      • Phobya CooliT TestBennch
      • PSU:
      • Nexus 1100W
      • Cooling:
      • Custom water. Apogee XT Rev 1, Thermachill TA120.3 plus 120.2, Swiftec Micro res, MCP655
      • Sound:
      • OB
      • Monitor:
      • Viewsonic 27"
      • OS:
      • Win7 64bit
    Thanks
    275
    Thanked 1,022 Times in 880 Posts
    Points: 28,339, Level: 51
    Points: 28,339, Level: 51
    Level completed: 72%,
    Points required for next Level: 311
    Level completed: 72%, Points required for next Level: 311
    Overall activity: 99.9%
    Overall activity: 99.9%

    Default

    Quote Originally Posted by criss_glitch666 View Post
    I have two 500GB Seagate Barracuda drives and want to put them in RAID0. I've been reading the steps, and is it required during the windows install to install the RAID driver? If I don't install this driver, will RAID not work? This is the only part I'm stuck on.
    Your motherboard disk has the raid drivers as you are better off using them. Raid0 gets set up through your BIOS. You have to configure the raid as far as stripe size. I believe 128 is default, I would set to 32k for better performance. It is a little hard the first time. There is a raid config utility to set the drives, select which raid and like mentioned to stripe size. In the BIOS, switch the setting from ide to raid and when you boot, it should take you to the utility within BIOS.

  5. The following user thanks Drdeath For this above post:

    criss_glitch666 (25-03-2011)

  6. #4
    Banned

    Status
    Drdeath is offline

    Last Online
    02-07-2013 @ 01:04
    Join Date
    May 2010
    Location
    Chicago Burbs
    Posts
    8,549
    CPU: Intel Core i7 3930K @ 5GHz
    M/B: ASROCK X79 Extreme 6
    RAM: 16G G.Skill Trident 2400MHz
    GPU: 2 x Radeon 2G 7970 Liquid cooled
    • Drdeath's Full Spec's
      • Case:
      • Phobya CooliT TestBennch
      • PSU:
      • Nexus 1100W
      • Cooling:
      • Custom water. Apogee XT Rev 1, Thermachill TA120.3 plus 120.2, Swiftec Micro res, MCP655
      • Sound:
      • OB
      • Monitor:
      • Viewsonic 27"
      • OS:
      • Win7 64bit
    Thanks
    275
    Thanked 1,022 Times in 880 Posts
    Points: 28,339, Level: 51
    Points: 28,339, Level: 51
    Level completed: 72%,
    Points required for next Level: 311
    Level completed: 72%, Points required for next Level: 311
    Overall activity: 99.9%
    Overall activity: 99.9%

    Default

    I think you have to hit ctrl I on boot very quickly to get the raid utility in the BIOS. Unfortunately I cannot get to my BIOS via my Droid to look!
    Last edited by Drdeath; 25-03-2011 at 12:42.

  7. #5
    Regular Member

    Status
    criss_glitch666 is offline

    Last Online
    09-03-2015 @ 23:28
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1,777
    Thanks
    275
    Thanked 112 Times in 95 Posts
    Points: 13,054, Level: 34
    Points: 13,054, Level: 34
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 296
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 296
    Overall activity: 14.0%
    Overall activity: 14.0%

    Default

    Quote Originally Posted by Drdeath View Post
    Your motherboard disk has the raid drivers as you are better off using them. Raid0 gets set up through your BIOS. You have to configure the raid as far as stripe size. I believe 128 is default, I would set to 32k for better performance. It is a little hard the first time. There is a raid config utility to set the drives, select which raid and like mentioned to stripe size. In the BIOS, switch the setting from ide to raid and when you boot, it should take you to the utility within BIOS.
    Thank you! I chose 128 because that's what every tutorial said.

  8. #6
    Banned

    Status
    Drdeath is offline

    Last Online
    02-07-2013 @ 01:04
    Join Date
    May 2010
    Location
    Chicago Burbs
    Posts
    8,549
    CPU: Intel Core i7 3930K @ 5GHz
    M/B: ASROCK X79 Extreme 6
    RAM: 16G G.Skill Trident 2400MHz
    GPU: 2 x Radeon 2G 7970 Liquid cooled
    • Drdeath's Full Spec's
      • Case:
      • Phobya CooliT TestBennch
      • PSU:
      • Nexus 1100W
      • Cooling:
      • Custom water. Apogee XT Rev 1, Thermachill TA120.3 plus 120.2, Swiftec Micro res, MCP655
      • Sound:
      • OB
      • Monitor:
      • Viewsonic 27"
      • OS:
      • Win7 64bit
    Thanks
    275
    Thanked 1,022 Times in 880 Posts
    Points: 28,339, Level: 51
    Points: 28,339, Level: 51
    Level completed: 72%,
    Points required for next Level: 311
    Level completed: 72%, Points required for next Level: 311
    Overall activity: 99.9%
    Overall activity: 99.9%

    Default

    Quote Originally Posted by criss_glitch666 View Post
    Thank you! I chose 128 because that's what every tutorial said.
    128, 64 or 32K is fine. I read 32K stripe size us better for performance. It's been a while since I read up on Raid0. I may be wrong but it always worked fine for me. The difference I am unaware Chris.

  9. #7
    Regular Member

    Status
    criss_glitch666 is offline

    Last Online
    09-03-2015 @ 23:28
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1,777
    Thanks
    275
    Thanked 112 Times in 95 Posts
    Points: 13,054, Level: 34
    Points: 13,054, Level: 34
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 296
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 296
    Overall activity: 14.0%
    Overall activity: 14.0%

    Default

    Thanks again DrDeath! It's all useful information. Now I'm having a little problem. Not sure if it's related to RAID. I can barely multitask when installing programs or copying files. Windows will freeze for random, short and long periods of time. And sometimes it won't freeze at all. I used to be able to install 2 programs at once while watching a video and surfing the net with barely any lag. Wonder why this is happening..

  10. #8
    Banned

    Status
    Drdeath is offline

    Last Online
    02-07-2013 @ 01:04
    Join Date
    May 2010
    Location
    Chicago Burbs
    Posts
    8,549
    CPU: Intel Core i7 3930K @ 5GHz
    M/B: ASROCK X79 Extreme 6
    RAM: 16G G.Skill Trident 2400MHz
    GPU: 2 x Radeon 2G 7970 Liquid cooled
    • Drdeath's Full Spec's
      • Case:
      • Phobya CooliT TestBennch
      • PSU:
      • Nexus 1100W
      • Cooling:
      • Custom water. Apogee XT Rev 1, Thermachill TA120.3 plus 120.2, Swiftec Micro res, MCP655
      • Sound:
      • OB
      • Monitor:
      • Viewsonic 27"
      • OS:
      • Win7 64bit
    Thanks
    275
    Thanked 1,022 Times in 880 Posts
    Points: 28,339, Level: 51
    Points: 28,339, Level: 51
    Level completed: 72%,
    Points required for next Level: 311
    Level completed: 72%, Points required for next Level: 311
    Overall activity: 99.9%
    Overall activity: 99.9%

    Default

    Quote Originally Posted by criss_glitch666 View Post
    Thanks again DrDeath! It's all useful information. Now I'm having a little problem. Not sure if it's related to RAID. I can barely multitask when installing programs or copying files. Windows will freeze for random, short and long periods of time. And sometimes it won't freeze at all. I used to be able to install 2 programs at once while watching a video and surfing the net with barely any lag. Wonder why this is happening..

    What drivers did you use. Marvel or Intel or Windows? I never had a problem with Marvel drivers.

  11. #9
    Regular Member

    Status
    criss_glitch666 is offline

    Last Online
    09-03-2015 @ 23:28
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1,777
    Thanks
    275
    Thanked 112 Times in 95 Posts
    Points: 13,054, Level: 34
    Points: 13,054, Level: 34
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 296
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 296
    Overall activity: 14.0%
    Overall activity: 14.0%

    Default

    I used windows drivers.

  12. #10
    Banned

    Status
    Drdeath is offline

    Last Online
    02-07-2013 @ 01:04
    Join Date
    May 2010
    Location
    Chicago Burbs
    Posts
    8,549
    CPU: Intel Core i7 3930K @ 5GHz
    M/B: ASROCK X79 Extreme 6
    RAM: 16G G.Skill Trident 2400MHz
    GPU: 2 x Radeon 2G 7970 Liquid cooled
    • Drdeath's Full Spec's
      • Case:
      • Phobya CooliT TestBennch
      • PSU:
      • Nexus 1100W
      • Cooling:
      • Custom water. Apogee XT Rev 1, Thermachill TA120.3 plus 120.2, Swiftec Micro res, MCP655
      • Sound:
      • OB
      • Monitor:
      • Viewsonic 27"
      • OS:
      • Win7 64bit
    Thanks
    275
    Thanked 1,022 Times in 880 Posts
    Points: 28,339, Level: 51
    Points: 28,339, Level: 51
    Level completed: 72%,
    Points required for next Level: 311
    Level completed: 72%, Points required for next Level: 311
    Overall activity: 99.9%
    Overall activity: 99.9%

    Default

    Make sure they are the latest Windows drivers but seriously, I would use the Marvel raid drivers that came on your motherboard disk or you can go to your motherboard manufacturer website and download the latest drivers. You may have to re config raid and reinstall OS but probably not..

  13. #11
    Banned

    Status
    Drdeath is offline

    Last Online
    02-07-2013 @ 01:04
    Join Date
    May 2010
    Location
    Chicago Burbs
    Posts
    8,549
    CPU: Intel Core i7 3930K @ 5GHz
    M/B: ASROCK X79 Extreme 6
    RAM: 16G G.Skill Trident 2400MHz
    GPU: 2 x Radeon 2G 7970 Liquid cooled
    • Drdeath's Full Spec's
      • Case:
      • Phobya CooliT TestBennch
      • PSU:
      • Nexus 1100W
      • Cooling:
      • Custom water. Apogee XT Rev 1, Thermachill TA120.3 plus 120.2, Swiftec Micro res, MCP655
      • Sound:
      • OB
      • Monitor:
      • Viewsonic 27"
      • OS:
      • Win7 64bit
    Thanks
    275
    Thanked 1,022 Times in 880 Posts
    Points: 28,339, Level: 51
    Points: 28,339, Level: 51
    Level completed: 72%,
    Points required for next Level: 311
    Level completed: 72%, Points required for next Level: 311
    Overall activity: 99.9%
    Overall activity: 99.9%

    Default

    I would also check the HDD' s for any errors. I think the trail version of HDTune has a part to check the sectors.

  14. #12
    Regular Member

    Status
    criss_glitch666 is offline

    Last Online
    09-03-2015 @ 23:28
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1,777
    Thanks
    275
    Thanked 112 Times in 95 Posts
    Points: 13,054, Level: 34
    Points: 13,054, Level: 34
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 296
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 296
    Overall activity: 14.0%
    Overall activity: 14.0%

    Default

    Alright, I made a correction on my first post. They are both Seagate Barracudas, but not the same capacity. One is 500GB and the other is 160GB. I was wondering why the disk size in windows was so odd. Noob error I guess haha! Anyway.. I ended up putting them in Raid0, and now everything runs fine! Although I don't think I'm getting any higher performance from doing this. I'm going to use Crystal Disk Mark to bench it. What settings do I use?

  15. #13
    Banned

    Status
    Drdeath is offline

    Last Online
    02-07-2013 @ 01:04
    Join Date
    May 2010
    Location
    Chicago Burbs
    Posts
    8,549
    CPU: Intel Core i7 3930K @ 5GHz
    M/B: ASROCK X79 Extreme 6
    RAM: 16G G.Skill Trident 2400MHz
    GPU: 2 x Radeon 2G 7970 Liquid cooled
    • Drdeath's Full Spec's
      • Case:
      • Phobya CooliT TestBennch
      • PSU:
      • Nexus 1100W
      • Cooling:
      • Custom water. Apogee XT Rev 1, Thermachill TA120.3 plus 120.2, Swiftec Micro res, MCP655
      • Sound:
      • OB
      • Monitor:
      • Viewsonic 27"
      • OS:
      • Win7 64bit
    Thanks
    275
    Thanked 1,022 Times in 880 Posts
    Points: 28,339, Level: 51
    Points: 28,339, Level: 51
    Level completed: 72%,
    Points required for next Level: 311
    Level completed: 72%, Points required for next Level: 311
    Overall activity: 99.9%
    Overall activity: 99.9%

    Default

    I thought the drives had to be same size for raid.

  16. #14
    OC Jedi Padawan

    Status
    smduff is offline

    Last Online
    06-02-2016 @ 22:51
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    British Columbia, Canada
    Posts
    2,372
    CPU: AMD Phenom II X6 1055T@4GHz
    M/B: ASUS Crosshair V Formula
    RAM: 4 Gigs Mushkin 1600MHz
    GPU: VisionTek AMD Radeon 6970
    • smduff's Full Spec's
      • Case:
      • Danger Den Tower 21 Black Series
      • PSU:
      • Sentey GOLD 1000W
      • Cooling:
      • Custom Water- EK Supreme HF EK X360 Rad DD 5970 Block MCP655 6X Ultra Kaze 3000rpm 133.4cfm
      • Monitor:
      • LG Flatron 19"
      • OS:
      • Windows 7 Ultimate 64bit
    Thanks
    109
    Thanked 518 Times in 476 Posts
    Points: 17,345, Level: 40
    Points: 17,345, Level: 40
    Level completed: 12%,
    Points required for next Level: 705
    Level completed: 12%, Points required for next Level: 705
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    no they don't you just lose space on the bigger drive so if he used a 160gb and a 500gb then his total drive space would be 320gb.

  17. #15
    Regular Member

    Status
    criss_glitch666 is offline

    Last Online
    09-03-2015 @ 23:28
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1,777
    Thanks
    275
    Thanked 112 Times in 95 Posts
    Points: 13,054, Level: 34
    Points: 13,054, Level: 34
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 296
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 296
    Overall activity: 14.0%
    Overall activity: 14.0%

    Default

    Quote Originally Posted by smduff View Post
    no they don't you just lose space on the bigger drive so if he used a 160gb and a 500gb then his total drive space would be 320gb.
    Uh oh. My total capacity is 596GB. So I didn't do it right then?

  18. #16
    OC Jedi Padawan

    Status
    smduff is offline

    Last Online
    06-02-2016 @ 22:51
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    British Columbia, Canada
    Posts
    2,372
    CPU: AMD Phenom II X6 1055T@4GHz
    M/B: ASUS Crosshair V Formula
    RAM: 4 Gigs Mushkin 1600MHz
    GPU: VisionTek AMD Radeon 6970
    • smduff's Full Spec's
      • Case:
      • Danger Den Tower 21 Black Series
      • PSU:
      • Sentey GOLD 1000W
      • Cooling:
      • Custom Water- EK Supreme HF EK X360 Rad DD 5970 Block MCP655 6X Ultra Kaze 3000rpm 133.4cfm
      • Monitor:
      • LG Flatron 19"
      • OS:
      • Windows 7 Ultimate 64bit
    Thanks
    109
    Thanked 518 Times in 476 Posts
    Points: 17,345, Level: 40
    Points: 17,345, Level: 40
    Level completed: 12%,
    Points required for next Level: 705
    Level completed: 12%, Points required for next Level: 705
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    That would be my guess.

Remove Ads

Sponsored Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Windows 8 to have restore to factory setting
    By Lil' Dead in forum Operating Systems
    Replies: 8
    Last Post: 05-03-2011, 17:13
  2. Windows 7 will outperform Windows Vista & XP
    By Deton in forum Operating Systems
    Replies: 8
    Last Post: 21-10-2009, 03:13
  3. Windows Vista Review.
    By Gareth in forum Operating Systems
    Replies: 8
    Last Post: 08-10-2007, 14:07
  4. Windows Vista RC1
    By Gareth in forum Operating Systems
    Replies: 22
    Last Post: 31-10-2006, 09:58
  5. Windows Vista Coupon.
    By Gareth in forum Operating Systems
    Replies: 6
    Last Post: 26-10-2006, 22:11

Search tags for this page

windows vista raid 0

Click on a term to search for related topics.

Tags for this Thread