motherboards
Arctic
Arctic Cooling Products
Results 1 to 14 of 14

Thread: Intel X-25M G2, slow down over time?

  1. #1
    Core Member

    Status
    bullydog is offline

    Last Online
    06-10-2014 @ 06:43
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    2,115
    CPU: 3930k
    M/B: Rampage IV Extreme
    RAM: Dominator 1866mhz
    GPU: EVGA GTX780ti x2 SC
    • bullydog's Full Spec's
      • Case:
      • Corsair 800D
      • PSU:
      • Corsair AX1200
      • Cooling:
      • Swiftech Apogee HD, MCP655 x2 + AirPlex Modularity 480
      • Sound:
      • Sound Blaster Z
      • Monitor:
      • Dell 2408WFP-HC
      • OS:
      • Win7 x64
    Thanks
    124
    Thanked 174 Times in 166 Posts
    Points: 17,682, Level: 40
    Points: 17,682, Level: 40
    Level completed: 54%,
    Points required for next Level: 368
    Level completed: 54%, Points required for next Level: 368
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default Intel X-25M G2, slow down over time?

    My intel G2 80gb SSD drive seems to be slowing down recently.
    The write speeds especially has dropped dramatically. Do you think its a faulty drive and needs a replacement or something simpler that can be rectified?

    The Read speeds seems to be just as good as it was when i first bought it. But some how the write speeds has really bogged down my day to day usage, it causes occasional "freeze" and then responds to any mouse or keyboard inputs about 5-10seconds later which i believe points to the slow write speed

    I have ticket raised with intel support at the moment but they have analyzed my log file from the Intel toolbox and said that the drive seems to be working fine. I'm pretty lost and unsure what to do next, i feel like requesting for a RMA exchange then sell this drive off and buy a OCZ Vertex instead.


  2. #2
    OC Jedi Master

    Status
    Skyguy is offline

    Last Online
    03-08-2015 @ 18:03
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Canuckland
    Posts
    4,819
    CPU: Core i7 3820 @ 4.5GHz
    M/B: ASUS Rampage IV
    RAM: 16GB G.Skill RipjawsZ
    GPU: It varies
    • Skyguy's Full Spec's
      • Case:
      • SilverStone Raven RV03
      • PSU:
      • SilverStone Strider Gold 1200W
      • Cooling:
      • Noctua D14 air, XSPC 750 water
      • Sound:
      • ASUS Xonar w/ Beyer Dynamics DT770/80
      • Monitor:
      • HP 2465; Samsung 226; Acer 22", Dell E22WFP & 1907FP
      • OS:
      • Win 7 64-bit
      • Misc:
      • Mionix Naos 5000, MaxKeyboard Nighthawk, Mionix Propus 380
    Thanks
    122
    Thanked 898 Times in 682 Posts
    Points: 69,025, Level: 81
    Points: 69,025, Level: 81
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 725
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 725
    Overall activity: 20.0%
    Overall activity: 20.0%

    Default

    Ok a few things:

    -all SSDs lose performance over time. However, TRIM and other utilities are designed to help minimize that as well as restore performance in the background.

    -Intel drives are not known for fast sequential write speeds, so your screenshot seems about right for the Seq and 512K.

    -However, your 4K write result is abysmal. Again, the Intel drives are not terribly spectacular except for the M or E class which kick serious ass in small file random writes. But that 4.3 is very low. Indilinx SSDs, for example, give numbers in the mid-teens. New Kingston-branded Intel drives give me results in the 40's.

    I'd ask Intel why your 4K write speeds specifically are extremely low.

  3. The following user thanks Skyguy For this above post:

    bullydog (08-03-2010)

  4. #3
    Core Member

    Status
    bullydog is offline

    Last Online
    06-10-2014 @ 06:43
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    2,115
    CPU: 3930k
    M/B: Rampage IV Extreme
    RAM: Dominator 1866mhz
    GPU: EVGA GTX780ti x2 SC
    • bullydog's Full Spec's
      • Case:
      • Corsair 800D
      • PSU:
      • Corsair AX1200
      • Cooling:
      • Swiftech Apogee HD, MCP655 x2 + AirPlex Modularity 480
      • Sound:
      • Sound Blaster Z
      • Monitor:
      • Dell 2408WFP-HC
      • OS:
      • Win7 x64
    Thanks
    124
    Thanked 174 Times in 166 Posts
    Points: 17,682, Level: 40
    Points: 17,682, Level: 40
    Level completed: 54%,
    Points required for next Level: 368
    Level completed: 54%, Points required for next Level: 368
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    Thanks sky,
    Yeah i agree that SSD performance do decline over time due to wear. The seq write speeds started life at about 88.00 mb/s and this time it has fallen by about 30mb/s over a period of 3 months is kinda steep drop especially the 4k write speeds is absolute madness 4.3 is way too low.

    I just got off the call with intel support center and they are suggesting me to do the following:

    "Go to device manager by typing devmgmt.msc on the Start->Run, click on the property of the SSD drive, go to Policies to enable write cache"

    I am in office now and do not have access to my system, but i am still skeptical and doubtful that by enabling write caching i can improve the write speeds any further
    Last edited by bullydog; 08-03-2010 at 03:09.

  5. #4
    Core Member

    Status
    bullydog is offline

    Last Online
    06-10-2014 @ 06:43
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    2,115
    CPU: 3930k
    M/B: Rampage IV Extreme
    RAM: Dominator 1866mhz
    GPU: EVGA GTX780ti x2 SC
    • bullydog's Full Spec's
      • Case:
      • Corsair 800D
      • PSU:
      • Corsair AX1200
      • Cooling:
      • Swiftech Apogee HD, MCP655 x2 + AirPlex Modularity 480
      • Sound:
      • Sound Blaster Z
      • Monitor:
      • Dell 2408WFP-HC
      • OS:
      • Win7 x64
    Thanks
    124
    Thanked 174 Times in 166 Posts
    Points: 17,682, Level: 40
    Points: 17,682, Level: 40
    Level completed: 54%,
    Points required for next Level: 368
    Level completed: 54%, Points required for next Level: 368
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    "Enabled Write cache" and speeds came back to normal
    This is really strange, i had it disable/unchecked "enabled write cache" for the past 3 months and all of a sudden speeds plunged and now i have to enable it to obtain the original factory settings. Wonder whats up with this drive now :confused:


  6. The following user thanks bullydog For this above post:

    Lil' Dead (08-03-2010)

  7. #5
    News Hound

    Status
    Lil'  Dead is offline

    Last Online
    17-10-2013 @ 10:38
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Carolina
    Posts
    5,229
    CPU: Intel 2500k 3.8Ghz
    M/B: MSI Z68A-GD65 (3)
    RAM: G.SKILL Sniper 16GB
    GPU: Gigabyte GTX 670 OC
    • 's Full Spec's
      • Case:
      • NZXT: White Phantom Case
      • PSU:
      • In Win Commander 750W
      • Cooling:
      • Thermalright HR-02
      • Sound:
      • Realtek High Definition
      • Monitor:
      • LG 47LK520
      • OS:
      • Windows Seven x64
    Thanks
    135
    Thanked 1,249 Times in 851 Posts
    Points: 58,573, Level: 75
    Points: 58,573, Level: 75
    Level completed: 2%,
    Points required for next Level: 1,477
    Level completed: 2%, Points required for next Level: 1,477
    Overall activity: 66.0%
    Overall activity: 66.0%

    Default

    Interesting, Thanks for the update bullydog. I've read disabling Write cache was a good thing... oh well, learn things new everyday.

  8. #6
    OC Jedi Master

    Status
    Skyguy is offline

    Last Online
    03-08-2015 @ 18:03
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Canuckland
    Posts
    4,819
    CPU: Core i7 3820 @ 4.5GHz
    M/B: ASUS Rampage IV
    RAM: 16GB G.Skill RipjawsZ
    GPU: It varies
    • Skyguy's Full Spec's
      • Case:
      • SilverStone Raven RV03
      • PSU:
      • SilverStone Strider Gold 1200W
      • Cooling:
      • Noctua D14 air, XSPC 750 water
      • Sound:
      • ASUS Xonar w/ Beyer Dynamics DT770/80
      • Monitor:
      • HP 2465; Samsung 226; Acer 22", Dell E22WFP & 1907FP
      • OS:
      • Win 7 64-bit
      • Misc:
      • Mionix Naos 5000, MaxKeyboard Nighthawk, Mionix Propus 380
    Thanks
    122
    Thanked 898 Times in 682 Posts
    Points: 69,025, Level: 81
    Points: 69,025, Level: 81
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 725
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 725
    Overall activity: 20.0%
    Overall activity: 20.0%

    Default

    I will look into this on my own SSDs and report back if I notice a difference. If so, I will also revise the SSD sticky in this forum area.

  9. #7
    Regular Member

    Status
    wheelsdeal is offline

    Last Online
    07-03-2015 @ 04:20
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Greece
    Posts
    489
    CPU: Intel Core I7-950 4.4GHz HTT
    M/B: EVGA SLI Classified E760
    RAM: Corsair Dominator GT 12GB DDR3 2000mhz
    GPU: Sapphire Radeon HD 5970 OC
    • wheelsdeal's Full Spec's
      • Case:
      • CoolerMaster Cosmos S
      • PSU:
      • Coolermaster Silent Pro M1000w
      • Cooling:
      • Apogee XT,EK Full Classified block,MCP655 Bitspower modded,TFC Xchanger 360,1/2 tubing
      • Sound:
      • On Board
      • Monitor:
      • Samsung T23C350
      • OS:
      • Windows 7 Ultimate 64bit
      • Misc:
      • Zalman ZM-MFC2 Fan Controller, Logitech Z-5500, Logitech G15, Logitech MX Performance
    Thanks
    20
    Thanked 36 Times in 35 Posts
    Points: 5,571, Level: 22
    Points: 5,571, Level: 22
    Level completed: 5%,
    Points required for next Level: 479
    Level completed: 5%, Points required for next Level: 479
    Overall activity: 4.0%
    Overall activity: 4.0%

    Default

    Hmm seems you have a bit faster read speed than mine.Is there any way to improve the speed similar to defragmentation or trimm does the job?


  10. #8
    Core Member

    Status
    bullydog is offline

    Last Online
    06-10-2014 @ 06:43
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    2,115
    CPU: 3930k
    M/B: Rampage IV Extreme
    RAM: Dominator 1866mhz
    GPU: EVGA GTX780ti x2 SC
    • bullydog's Full Spec's
      • Case:
      • Corsair 800D
      • PSU:
      • Corsair AX1200
      • Cooling:
      • Swiftech Apogee HD, MCP655 x2 + AirPlex Modularity 480
      • Sound:
      • Sound Blaster Z
      • Monitor:
      • Dell 2408WFP-HC
      • OS:
      • Win7 x64
    Thanks
    124
    Thanked 174 Times in 166 Posts
    Points: 17,682, Level: 40
    Points: 17,682, Level: 40
    Level completed: 54%,
    Points required for next Level: 368
    Level completed: 54%, Points required for next Level: 368
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    Wheels,
    Are you running it on AHCI or RAID enabled in the evga classified BIOS?

    I suggest you set it to RAID and then go to EVGA.com and download the current version of the
    intel Storage matrix drivers.

    If you were running it on IDE mode you will need to set it to AHCI/RAID first then reformat and install windows all over again. But beware that AHCI might give you a BSOD as i encountered, only RAID setting works for me

  11. #9
    Core Member

    Status
    bullydog is offline

    Last Online
    06-10-2014 @ 06:43
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    2,115
    CPU: 3930k
    M/B: Rampage IV Extreme
    RAM: Dominator 1866mhz
    GPU: EVGA GTX780ti x2 SC
    • bullydog's Full Spec's
      • Case:
      • Corsair 800D
      • PSU:
      • Corsair AX1200
      • Cooling:
      • Swiftech Apogee HD, MCP655 x2 + AirPlex Modularity 480
      • Sound:
      • Sound Blaster Z
      • Monitor:
      • Dell 2408WFP-HC
      • OS:
      • Win7 x64
    Thanks
    124
    Thanked 174 Times in 166 Posts
    Points: 17,682, Level: 40
    Points: 17,682, Level: 40
    Level completed: 54%,
    Points required for next Level: 368
    Level completed: 54%, Points required for next Level: 368
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    Quote Originally Posted by Skyguy View Post
    I will look into this on my own SSDs and report back if I notice a difference. If so, I will also revise the SSD sticky in this forum area.
    Thanks sky,
    it might be a picky SSD drive issue from Intel that i suspect. Dont think the likes of OCZ and G.Skill etc... have this problem. Perhaps a note "might be applicable only to certain SSD ie: Intel X-25 G2"

  12. #10
    OC Jedi Master

    Status
    Skyguy is offline

    Last Online
    03-08-2015 @ 18:03
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Canuckland
    Posts
    4,819
    CPU: Core i7 3820 @ 4.5GHz
    M/B: ASUS Rampage IV
    RAM: 16GB G.Skill RipjawsZ
    GPU: It varies
    • Skyguy's Full Spec's
      • Case:
      • SilverStone Raven RV03
      • PSU:
      • SilverStone Strider Gold 1200W
      • Cooling:
      • Noctua D14 air, XSPC 750 water
      • Sound:
      • ASUS Xonar w/ Beyer Dynamics DT770/80
      • Monitor:
      • HP 2465; Samsung 226; Acer 22", Dell E22WFP & 1907FP
      • OS:
      • Win 7 64-bit
      • Misc:
      • Mionix Naos 5000, MaxKeyboard Nighthawk, Mionix Propus 380
    Thanks
    122
    Thanked 898 Times in 682 Posts
    Points: 69,025, Level: 81
    Points: 69,025, Level: 81
    Level completed: 58%,
    Points required for next Level: 725
    Level completed: 58%, Points required for next Level: 725
    Overall activity: 20.0%
    Overall activity: 20.0%

    Default

    Ok, here is my OCZ Agility with Write Caching ENABLED after regular, prolonged daily use:




    As you can see, it is still kicking A$$ and TRIM is working beautifully. This drive is in peak operating condition. Its 4K speed in Crystal Disk Mark is obviously not as good as the Intel drive, but the Sequential Write is exactly where it should be. ATTO shows some top speeds as well, characteristic of the Agility's specs.

    I have not test with Caching Disabled, nor tested my Patriot Torqx because that SSD needs a firmware flash.

  13. #11
    Regular Member

    Status
    wheelsdeal is offline

    Last Online
    07-03-2015 @ 04:20
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Greece
    Posts
    489
    CPU: Intel Core I7-950 4.4GHz HTT
    M/B: EVGA SLI Classified E760
    RAM: Corsair Dominator GT 12GB DDR3 2000mhz
    GPU: Sapphire Radeon HD 5970 OC
    • wheelsdeal's Full Spec's
      • Case:
      • CoolerMaster Cosmos S
      • PSU:
      • Coolermaster Silent Pro M1000w
      • Cooling:
      • Apogee XT,EK Full Classified block,MCP655 Bitspower modded,TFC Xchanger 360,1/2 tubing
      • Sound:
      • On Board
      • Monitor:
      • Samsung T23C350
      • OS:
      • Windows 7 Ultimate 64bit
      • Misc:
      • Zalman ZM-MFC2 Fan Controller, Logitech Z-5500, Logitech G15, Logitech MX Performance
    Thanks
    20
    Thanked 36 Times in 35 Posts
    Points: 5,571, Level: 22
    Points: 5,571, Level: 22
    Level completed: 5%,
    Points required for next Level: 479
    Level completed: 5%, Points required for next Level: 479
    Overall activity: 4.0%
    Overall activity: 4.0%

    Default

    Bullydog is this what you talking about?


  14. #12
    Core Member

    Status
    bullydog is offline

    Last Online
    06-10-2014 @ 06:43
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    2,115
    CPU: 3930k
    M/B: Rampage IV Extreme
    RAM: Dominator 1866mhz
    GPU: EVGA GTX780ti x2 SC
    • bullydog's Full Spec's
      • Case:
      • Corsair 800D
      • PSU:
      • Corsair AX1200
      • Cooling:
      • Swiftech Apogee HD, MCP655 x2 + AirPlex Modularity 480
      • Sound:
      • Sound Blaster Z
      • Monitor:
      • Dell 2408WFP-HC
      • OS:
      • Win7 x64
    Thanks
    124
    Thanked 174 Times in 166 Posts
    Points: 17,682, Level: 40
    Points: 17,682, Level: 40
    Level completed: 54%,
    Points required for next Level: 368
    Level completed: 54%, Points required for next Level: 368
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    Yeah change it RAID then reinstall windows once in windows go to evga support site and download the intel matrix storage driver you will see a huge speed jump after all that is completed

  15. #13
    Regular Member

    Status
    wheelsdeal is offline

    Last Online
    07-03-2015 @ 04:20
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Greece
    Posts
    489
    CPU: Intel Core I7-950 4.4GHz HTT
    M/B: EVGA SLI Classified E760
    RAM: Corsair Dominator GT 12GB DDR3 2000mhz
    GPU: Sapphire Radeon HD 5970 OC
    • wheelsdeal's Full Spec's
      • Case:
      • CoolerMaster Cosmos S
      • PSU:
      • Coolermaster Silent Pro M1000w
      • Cooling:
      • Apogee XT,EK Full Classified block,MCP655 Bitspower modded,TFC Xchanger 360,1/2 tubing
      • Sound:
      • On Board
      • Monitor:
      • Samsung T23C350
      • OS:
      • Windows 7 Ultimate 64bit
      • Misc:
      • Zalman ZM-MFC2 Fan Controller, Logitech Z-5500, Logitech G15, Logitech MX Performance
    Thanks
    20
    Thanked 36 Times in 35 Posts
    Points: 5,571, Level: 22
    Points: 5,571, Level: 22
    Level completed: 5%,
    Points required for next Level: 479
    Level completed: 5%, Points required for next Level: 479
    Overall activity: 4.0%
    Overall activity: 4.0%

    Default

    Thanks for the info mate for now i dont think i will be reinstalling windows but will do that when i get my second ssd and set a raid0.

  16. #14
    Core Member

    Status
    bullydog is offline

    Last Online
    06-10-2014 @ 06:43
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    2,115
    CPU: 3930k
    M/B: Rampage IV Extreme
    RAM: Dominator 1866mhz
    GPU: EVGA GTX780ti x2 SC
    • bullydog's Full Spec's
      • Case:
      • Corsair 800D
      • PSU:
      • Corsair AX1200
      • Cooling:
      • Swiftech Apogee HD, MCP655 x2 + AirPlex Modularity 480
      • Sound:
      • Sound Blaster Z
      • Monitor:
      • Dell 2408WFP-HC
      • OS:
      • Win7 x64
    Thanks
    124
    Thanked 174 Times in 166 Posts
    Points: 17,682, Level: 40
    Points: 17,682, Level: 40
    Level completed: 54%,
    Points required for next Level: 368
    Level completed: 54%, Points required for next Level: 368
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%

    Default

    Quote Originally Posted by wheelsdeal View Post
    Thanks for the info mate for now i dont think i will be reinstalling windows but will do that when i get my second ssd and set a raid0.
    You may want to note that at present Raid 0 does not support TRIM command

Remove Ads

Sponsored Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. My Revodrive X2 seems slow
    By vikingtd in forum Drives & Storage
    Replies: 23
    Last Post: 31-05-2011, 20:58
  2. First time poster, first time builder...
    By Robes in forum General Hardware
    Replies: 17
    Last Post: 16-11-2010, 23:13
  3. Website slow
    By Drdeath in forum General Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 20-08-2010, 15:35
  4. Slow internet?
    By Benji in forum Internet and Networks
    Replies: 0
    Last Post: 31-01-2010, 02:14
  5. Replies: 6
    Last Post: 06-12-2009, 10:26

Search tags for this page

intel g2 ssd slow
,
intel g2 ssd windows 7 slow
,
intel ssd g2 slow
,
intel ssd slowing down
,
intel x-25m is slow now
,
intel x-25m is slow read and write
,

intel x-25m running slow

,
intel x-25m slow performance
,
intel x-25m slows down
,
raid on ahci signed dell 490 bios
,
ssd write speed slowing down
,
x-25m g2 slow write
,

x-25m slow

,
x-25m write speed slow
Click on a term to search for related topics.

Tags for this Thread